Isnin, 23 April 2018

My boy Turn 1y 7m

Muhammad Khairul Iman Bin Muhammad Khairul Izewan
now day is 1 year 7 month
my cheeky boy 

budak dah banyak bebel 
walaupun tak paham lagi apa yang die maksudkan
cakap bahasa korea hehe
dah boleh tolong mummy buat keje sikit2
tolong agkat kain
buang sampah dalam tong sampah
tolong ambik penyapu bila buat sepah
ini yang die paling suka, main penyapu tu
jadi Harry Potter
hehehe


dah boleh paham sikit arahan
bila kita marah or tak bagi buat sesuatu
suruh ambik sesuatu yang biase dengan tempat nya
mintak air, suruh makan 

tapi part yang paling tak best 
bila kene berebut handfon dengan dia
sebab die nak tengok Ultraman
mummy nangis la tak leh nk call orang
hahaha



tapi best bila kita sebut Utraman die akan buat gaya
sambil sebut AUltru iee (Ultraman + 18) 
senang betol budak ni buat singkatan nak sebut
hahaha


budak bijak mummy daddy ni
mamang mintak kene gomol
hehehe 







budak kuat, patah kan lesung batu maummy ;-)



bila dulu mummy teringgin anak perempuan, jadi iman la yang pakai tudung, 
hehehe


bila mummy nak solat, die pun nak join sekali, solat dan baca muqadam
clever boy


this time our personal massage in action
good boy



reward after massage, hihi




tema mummy daddy dinner tapi iman dating la dengan amoi sebelah tu
hehe




you are smart boy, clever and soleh..
Alhamdullah
barakhallah...
the best gift ever..



Jumaat, 20 April 2018

3rd Wedding Anniversary Trip

dari baru kawen da cakap dengan husben
kalo leh nak la setahun sekali dapat g trip or holiday pun jadi la
tak payah jauh2 pun takpe
asal leh spend time together 

so this trip go to Sabah
Kota Kinabalu and Kundasang sahaja
jadi la kan
merancang nk g 6-7bulan jugak
baru la dapat pergi

1st beli teket flight 7bulan yg lepas
baru la rancang lain punye planning
macam duit, hotel and tempat yang nak di tuju

kami bukan orang ada-ada
so nak trip kene la buat sikit2
kumpul wit semua baru la pergi
sorry takde money funder, kita yang kne funder orang ada lah
hahaha 


so the trip begin with buy tiket flight on Jun 2017
than trip on 28.01.2018
jauh kan 
tapi xpe, sabar itu indah
hehehe


tapi last2 sebulan sebelum pergi family kakak n parent nak ikut pulak
dah tak berape jadi anniversary trip
sadis
bertabah la 
hoho


so this trip is advance trip annivasary
our 3rd anniversary on 16.02.2018
husband 28y5m
me 27y9m
khairul iman 1y 4m




1st day 28.01.2018

airport
arrive on KK 4pm 
check in hotel 
than 6pm eat seafood, yeay
than Philippine market for surveynior 
hehehe 









2nd day 29.01.2018
Kundasang



Muzium 3D



Kinabalu Park


Desa Dairy Farm





Sabah Tea 






3rd day 30.01.2018
tour to KK
than ready to comeback KL







that all for short trip 
The End...









Our 1st House Officially

Our Target Before 30's years old
buy our 1st House
Than that time me 27 years old & husband 28 years old 

Than Officially get the Geran Tanah with our name on it..
we so excited, speechless, cry & touch 

Chronology 

after almost 2 years working on it 

1. we survey on end of 2015
2. than decided to buy on Jan 2016 (Pregnant 2 month)
3. Booking on the same month
4. Mac 2016 do some personal load on Aoen for the 
*3.2% booking (RM10,500.00) 
*settle of pending payment for PTPTN (RM4,500.00) 
*Pay for Jurunilai (RM1,200.00)
*Lawyer Bank fee (RM2,000)
*repair car (RM3,000.00) 

5. Jan -Feb 2016 try loan for all bank
6. April 2016 sign Agreement with bank 
*pay the lawyer bank fee RM 3,000.00 balance

7. Mei 2016 sign agreement S&P lawyer
*pay the lawyer S&P fee RM 4,000.00 
8. Aug 2016 wiring the house (from our bones payment) RM2,000.00
9. Sept 2016 rent our house before change title (deliver my baby)
10. May 2017 Personal Loan with Office to pay 
* full settlement car RM 4,000.00
*5%  RM 16,500.00 owner 
*repair car (RM1,000.00) 
*table tob RM3,500.00

11. June 2017 KWSP payment pay to 6.8% for deposit 
12. July 2017 pay balance lawyer S&P fee and 6.8% deposit RM 25,300.00
13. Officially 1st payment to bank on Aug 2017
14. change title on GERAN TANAH on Dec 2017
(Officially our house this time)


The house price RM330,000.00 
(Bank loan Pass is 85%+insurance RM295,000.00)
so, 
1. Booking fee (3.2%) RM10,500.00
2. Deposit Fee (6.8%) RM22,500.00
3. Bank loan not cover 5% RM16,500.00
4. Lawyer S&P fee RM7,000.00
5. Lawyer bank fee RM5,200.00
6. Evaluator RM 1,200.00 
7. Pending PTPTN RM 4,500.00
8. Wiring & Lamp RM 2,000.00
9. Safety Grill RM 1,800.00
10. Table Top kitchen RM3,500.00
11. full settlement car RM4,000.00
12. Repair Car RM4,000.00
13. Deliver Baby RM2,000.00
13. Misc RM3,000.00+/-
TOTAL IS RM 87,700.00+/-

Fund we get from (no funder oky!!)
1. Personal Loan Aeon RM 22,00.00++ 
2. Kutu RM4,500.00
3. Saving Money RM3,000.00
4. Saving Company bones RM 7,000.00 
5. Company personal loan RM 25,000.00
6. KWSP combine RM 26,500.00++
TOTAL IS RM 88,000.00+/-



so now we pay for this house is double the month installment 
- Bank installment is RM1,370.00
- Personal Loan Aoen RM508.00
- Office loan RM500.00
TOTAL IS RM 2,378.00 EVERY MONTH UNTIL 5-6 YEARS 

so this payment for our sacrificed SEKIAN


p/s - Nasihat kasih sayang untuk orang muda macam saya, dari keluarga sederhana, manage your money. Jangan shopping to over bila dapat bones or duit terpijak, fikir dulu mana yang penting dulu sebelum beli. Boleh shopping but please budget your money and commitment dulu. Jangan bulau mata hokey. hehehe 










Rabu, 18 April 2018

Muhammad Khairul Iman Turn 1

Selepas setahun melahirkan anak pertama
Muhammad Khairul Iman Bin Muhammad Khairul Izewan 
Terasa cepat masa berlalu
terasa betapa kecil nya baby baru lahir bila penggang baby lain
dulu masa mula2 penggan Iman Baru lahir besar sangat dan berat
terasa berat sampai lengun tangan
menyusu pun kene penggang dua tangan
rasa nak nagis tengok cepat betol dah beso
rasa banyak lagi takdapt buat untuk Iman

terasa cepat betol perkembangan Iman
6bulan dah mula tumbuh dua gigi
9bulan dah merangkak
hapir 11bulan dah mula berjalan
setahun ni gigi da penuh
tapi takde la pandai cakap 
hehehe

Setahun ni la kita sambut bagi mummy makan laksa
lama dah rasa tak dapat makan laksa
sebab kene pantang setahun
hehehe


Iman mummy beli kan kek jer la
oky la kan, Iman 1st time dapat makan kek
hehehe


mummy daddy harap Iman akan jadi anak yang soleh dan berjaya satu hari nanti
sama macam mummy daddy yg berjaya dapat apa yang di ingin kn
amin..


Mybe mummy nak hadiah kan Iman pergi kelas berenang la
sebab mummy tak reti berenang
untung-untung kalo mummy nk pergi snokeling
Iman la boleh bawak mummy
hehehe


tula impian mummy yang tak tercapai lagi

tapi kesudahan nya tak sempat jugak mummy daddy nk bawak iman g berenang
dapat pergi bawak iman g wetland jalan
bagi tengok2 haiwan dan pemandangan
sebab iman pun tak sihat








budak demam bawak jalan xmo senyum
hehe



budak belum jawa
kata moyang die,haha 


p/s - late post
now sudah 1year 7months
=)


Love MummyDaddy


Jumaat, 28 Julai 2017

Menjadi Ibu Berkerjaya Mencabar dan Dilema

bermulanya kisah dari  1.6.2017




bertukar la pengasuh baru untuk Muhammadkhairuliman
Untuk tidak memalukan mana2 pihak 
saya tukar nama ke pada : 
pengasuh pertama - Cousen husben - A
pengasuh kedua - Mak Saudara husben - B
pengasuh ketiga Kenanga - C
pengasuh keempat La Cottage- D
pengasuh kelima Kekwa - E 

nk di jadikan cerita, pengasuh A di sahkan hamil anak ke 4 pada awal tahun 2017, 
so die dah cakap siap2 dekat saya yang die akan jage Iman sampai hujung bukan 5 sahaja, 
sebab die takut tak larat nanti. 

Tapi ada sekali Bulan Feb (Iman 5bulan) (1-28.2.17)
jadi nya kisah A ini anak2 die terkena chickenpox dan kudis buta, 
die mintak carik orang jaga sebulan sebab takut berjangkit dekat Iman
tula terjadi nya pengasuh B

So, berbalik pada cerita tadi. 
masuh bulan 5 saya dah stating mencari pengasuh lain untuk Iman
Mesti semua pelik kenape saya taknak ambik balik yang B tu. 
mesti la saya ada sebab yang kuatkan, takkan sesuka hati nak tolak rezeki orangkan
tapi sebabnya pertama sekali saya tak suka suami B tu merokok dalam rumah, 
walaupon tu rumah sendiri, 
saya yang dewasa ni pon batuk tak baik2 dalam sebulan tu, huhu
tapi B ada jaga tiga orang lagi yang lain semua kecik2, 
sekurang2nya kesian la dekat budak2 tu, 
ada yang semput lagi kan
lepas tu, cerewet yang amat, 
suka memandai2, 
sesuka hati letak ubat apa yang die rasa oky dekat Iman, 
Iman ini dah la kulit sensetif, habis merah2 pipi dia
ubat yang doktor bagi dekat Iman di tak guna tapi guna ubat sendiri
pastu suka memburuk2 kan orang lain untuk die dapat perhatian
lepas tu sibuk2 suruh bagi makan dekat iman, Iman baru 5 bulan tau
suruh beli walker la, cakap Iman ini la itu la,
kita ini orang bekerja, nak kene cari masa nak buat or carik barang tau, 
tak boleh main order2 macam order dekat kedai mamak tu,  
melebihi mummydaddy Iman sendiri, 
Lebih nasi dari kuah la orang cakap,
dah la rumah die jauh dan tingkat tinggi, 
serik rasa nak hantar walaupon sebulan jer
huhuhu

kemudian dari ramai2 pengasuh yang dicari
terjumpa la satu C ini sebab die cakap ada pengalaman jaga ramai budak
umur 35
ada belajar taska dekat rumah
cakap die boleh handle budak2 ini sume
cakap bagus semua orang nak hantar dekat die sebab die bagus
duk rumah groundfloor
macam2 la die kata bagus2
sekali saya tegok rumah die, 
ya allah tuhan ja tahu
macam tongkang pecah
anak 5 orang
tapi kuatkan semangat sebab da jumpa face to face kan
sebab C kata dia tak selalu cuti
dan boleh masakkan bubur untuk Iman sekai 
dan harga pun murah dari orang lain
kalo balik lambat pon die tak tambah harga 

sekali nak start hantar 1&2.6.17
C cakap die cuti nak balik kampung Kedah pulak
hari pertama da kene hantar dekat D pulak. 
Kena bayar ikut hari
Tanbah la RM50 dua hari, 
lepas tu C jaga seminggu 5-9.6.17
lepas tu ada cuti Nuzul sambung Iman demam panas 2hari
lepas tu Iman terus taknak dekat orang
jaga balik 15,16,19-22.6.2017
hantar nangis, buat apa semua tak boleh nak bergerak sangat
dalam masa yang sama yang C  
boleh mintak duit mengasuh tu awal, hari anak saya sakit tu,
sampai betul hati dia
saya pon redo bagi cakap saya gaji awal saya bagi
kemudian mintak pulak cuti awal nak raya dan pindah rumah lepas lagi semggu jaga
lepastu die cakap balik raya awal raya ke4 dah balik
tapi bila raya ke5 saya mesej saya nak hantar anak die kata sibuk kemas rumahla
baru pindah rumah la, rumah berhabuk la, 
sampai la saya terpaksa dua hari bawak anak ke ofis
di sebabkan raya takdela bos saya marah bawak anak pergi ofis
sebab orang pon tak ramai lagi kerja


lepas tu masuk bulan baru, July
masa seminggu lepas raya, 
masa 3.7. 17 C kata die demam
hari kedua 4.7.17 saya wassap lagi terus tak balas
then saya buntu hantar semula dekat D
kalo di kira C cuma jaga dua minggu tapi dapat full payment dari saya
lagi saya kene tambah extra sebab dua hari hantar dekat D masa awal bulan tu


lepas tu saya terus mintak D jaga anak saya sebulan
mula2 die kata oky sebab die memang nak cari lagi sorang anak ngasuh
tak banyak sangat cakap D ni, tapi ada dua anak sendiri
takde belajar taska rumah
tapi memang tak cari ramai budak di jaga sebab house wife
dua orang ja jaga termasuk Iman
tapi anak die pon kecik lagi
Iman masih lagi tak nak dekat orang & nagis2 bila hantar
pujuk2 bila sampai rumah pengasuh kadang2 setangah jam sebelum pergi kerja
tapi di sebabkan anak kene korban kan masa juga
tapi ada satu hari D ni nampak lain sangat, lepas masuk minggu ke 2
saya takut D tertekat sebab Iman nagis ja time die jaga, 
tapi esok nya die cerita dekat saya
semalam ada jabatan kebajikan masyarakat telefon 
sebab dengar baby nagis sebab ada orang mengadu
habis semua baby die buka baju dan cek
dia takut sangat sebab di ugut jika ada lagi aduan 
D akan diheren ke balai
kemudian die bagi tahu saya yang die taknak lagi jaga Iman
D takut, so D jaga 3-14.7.17 sahaja


kemudian dalam dua tiga hari juga buntu nak cari pengasuh baru
saya pon survey2 lagi pengasuh lain
walau pon C ada wassap saya nak jaga Iman balik
kami suami isteri pakat memang tak mau bagi die jaga lagi
sebab macam tak amanah 
sehari sebelum D kene serang dengan jabatan kebajikan masyarakat
kami serang rumah C sebab nak ambik balik barang susu sabun pamper Iman
sebab semua saya bagi baru pax belum bukak lagi
die cuma cakap takpe la esok C hantar dekat rumah saya
tapi tak bagitau sebab nya taknak bagi barang masa saya datang rumah die
tapi dalam masa yang sama saya nampak
anak die pkai pemper anak saya
dan nampak tinggal dua keping sahaja atas almari
selepas hari tu hari2 die merayu dekat saya nak jaga Iman balik
lepas dua minggu die mendiamkan diri
setiap hari setiap masa wassap saya merayu

tapi saya pun tak berani, 
takut die buat anaya dekat anak saya
sesuka hati ambik barang anak saya untuk di pakai sendiri
memang tak amanah la, 
sampi sekarang dah sebulan masih tak memulangkan barang2 nya


dan akhir nya saya dapat seorang pengasuh E
setengah mencari bertungkus lumus
dapat E ni harap berpanjangan
die dah berkahwin, tapi tiada anak
ada belajar taska di rumah
tapi tak ambik terlalu ramai budak
Iman pon semangkin oky
dah boleh sesuaikan diri
setelah semggu duduk sana
dah tak nagis da bila hantar
berat pon makin bertambah
nampak lebih gembira
dah masuk dua minggu duduk pengasuh rumah E


Ya Allah moga permudahkan la pengasus E ni jaga Iman sampai ke besar
Moga tidak tukar pengasuh lagi
kesian la saikologi anak saya
dalam 2 bulan 3 orang pengasuh bertukar2
harap Muhammad Khairul Iman Tabah dan membesar dengan baik
dan sentiasa dalam lindungan Allah
Amin
mummy selalu doakan Iman Selamat dan sihat semasa ketiadaan mummy di sisi
huhuhuhu




Coretan 28.07.2017 (Iman 10bulan 10hari)
Love From mummydaddy





Selasa, 9 Mei 2017

Majlis Aqiqah dan Kesyukuran

Majlis Aqiqah Muhammad Khairul Iman 
 & Kesyukuran Rumah Baru Beli
1.4.2017
dua ekor kambing biri-biri menjadi korban
import dari Ijok,Kuala Selangor
Alhamdullah semuanya dah selesai

Deko untuk majlis DIY
kanopi sewa NC Catering, katering dan kambing order dengan kawan husband
Photograph Zunurain89 short and burn














Majlis selesai 
walaupon ramai tak datang sebab hujan terlalu lebat
dan mood anak bujang pun da berapa bagus
nak demam dan tumbuh gigi



Moga terus jadi buah hati mummy daddy oky
semoga membesar sihat dan cergas
Love you son with all our heart